Z novembrom 2023 se zaključuje projekt Preizkušanje specialnih sort jabolk za predelavo (PSSJP). Ob tej priliki je nastala publikacija, kjer so zbrani glavni rezlutati projekta. V okviru projekta je bilo zasajenih 102 poskusnih sadik na dveh lokacijah (Kmetija Pečar iz Prešnice in Ekološki kmetiji Mahne iz Tater). Med sadikami so bile tako kontrolne sorte (Doljenjska voščenka, Carjevič in Mošancelj) kot specialne sorte (Dabinett, Tremlet’s Bitter in Three Counties) namenjene predelavi v cider oziroma jabolčno vino.

V okviru projekta so bile pridobljene osnovne informacije o lastnostih specialnih sort in kako so se odzvale na rast v našem okolju. Leta projekta sicer niso bila najbolj prizanesljiva poskusom na prostem, saj so se v tem času zvrstili pozeba, toča in suša, za nameček pa si je z nekaj sadikami postregla tudi divjad. Kljub vsem neprilikam so se sorte dobro izkazale.

Zanimanje za cider v Sloveniji narašča, tako da bodo pridobljena znanja v okviru projekta zagotovo koristila. Za vse, ki vas zanimajo podrobnejši rezultati si lahko te ogledate na povezavi do publikacije projekta

 

POVEZAVA DO REZULTATOV PROJEKTA: KLIKNITE TUKAJ