Strokovna ekskurzija – Bodensko jezero (18.-20. Maj. 2023)
Člani društva so vabljeni na tridnevno strokovno ekskurzijo po sadovnjakih okrog Bodenskega jezera. Če bo ostalo še kaj prostih mest vzamemo zraven še koga, ki ni član.
Informacije ter program so na voljo na povezavi: POVEZAVA DO PROGRAMA IN INFORMACIJ
5. SLOVENSKI SADJARSKI KONGRES z mednarodno udeležbo (2024)
Sadjarstvo se vedno znova ukvarja z novimi izzivi na katere mora primerno odreagirati. Pri tem koristijo vse informacije, ki jih sadjar lahko dobi in uporabi v svojem sadovnjaku. Zato organiziramo že 5. SLOVENSKI SADJARSKI KONGRES z mednarodno udeležbo, ki bo potekal v Krškem 17. in 18. januarja 2024.
Več informacij je dostopnih […]
26. PIRČEVI DNEVI in skupščina društva
Vabimo vas na strokovno posvetovanje v okviru 26. PIRČEVIH DNEVOV in skupščino društva,
ki bo v predavalnici A4 na Oddelku za agronomijo Biotehniške fakultete, Jamnikarjeva 101,
1000 Ljubljana 16. 2. 2023 ob 15.00
Program:
15.00-15.15 Zbor udeležencev in pozdrav predsednika društva
15.15-16.00 Nekateri novi in novi-stari škodljivi organizmi na sadnih rastlinah v povezavi s klimatskimi […]
Zimska rez aktinidije
Aktinidija je sadna vrsta, ki številnim povzroča preglavice. Zlasti ne vemo, kako se pravilno lotiti rezi. Pri tem nam bo pomagal prispevek o zimski rezi aktinidije, ki ga je napisal asist. Aljaž Medič, mag. inž. hort. iz Biotehniške fakultete, Katedre za sadjarstvo, vinogradništvo in vrtnarstvo.
Prispevek je na voljo na sledeči povezavi: Rez […]
Nacionalna promocija sadja in sadja iz sheme »izbrana kakovost – Slovenija«
Sadno drevje je v fazi polnega cvetenja. V toplejših predelih Slovenije plodiči že sramežljivo kukajo izza vej in se nastavljajo soncu. Prvega maja se je začela izvajati tretja faza nacionalne kampanje za promocijo lokalnih kmetijskih in živilskih proizvodov iz sadja in se bo zaključila 15. junija. Kampanja poteka pod […]
Bomo ameriške borovnice lahko gojili kjerkoli?
Spoštovani,
izr. prof. dr. Jerneja Jakopič je napisala zanimiv članek o gojenju ameriških borovnic v zavarovanem prostoru. Najdete ga na spodnji povezavi.
Am.borovnice – Jerneja Jakopič […]
Kako zaščititi pridelek pred pozebo?
Kljub globalnemu segrevanju se lahko tveganje za pozebo v rastni sezoni celo poveča. Če se rastna doba začne prezgodaj in se kasneje pojavi ohladitev, pride do spomladanske pozebe. Gospodarska škoda, ki nastane zaradi pozebe, je večja kot zaradi posledic katerih koli drugih vremenskih pojavov. V Evropski uniji se je […]
FRANC GORIČAN (1869-1951)
Razstava o Francu GORIČANU (1869-1951) – enem prvih sadjarskih strokovnjakov pri nas je postavljena od 3. marca do 8. aprila 2020 na Oddelku za agronomijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Razstavo je postavila Osrednja knjižnica Celje, avtor razstave pa je Srečko Maček.
Franc Goričan je po diplomi potoval po Italiji […]
Kako pozeba vpliva na plodove jablane?
Pozeba je v zadnjih letih vse pogostejši pojav v Evropi. Tako kot nekatere vremensko bolj občutljive sadne vrste, se je jablana znašla med sadnimi vrstami, ki jih pestijo pogosti izpadi pridelka. Ker je jablana v pridelavi močno razširjena in jabolka zelo priljubljeno sadje je škoda, ki jo povzroči pozeba […]
Zakaj moramo pravočasno redčiti plodiče?
Jablana tvori 10 do 15-krat več cvetov in potencialnih plodov kot jih želimo ob zrelosti, zato mora za kakovosten pridelek odpasti 90-95% plodičev. Pri jablani je od 2-7 cvetov razporejenih v šope, kjer je srednji (centralni ali kraljevi) cvet najvišje, potem so pod njim nanizani lateralni cvetovi, vsak naslednji […]
Vroče poletje, stres za rastline
Vroče poletje je zaradi intenzivnega sončnega obsevanja in visokih temperatur lahko precej stresno za sadne rastline. Podjetje Jurana zato nudi nekatere rešitve. Več lahko preberete na spodnji povezavi:
Jurana d.o.o.
Posledice spomladanske pozebe se kažejo na zorečih plodovih
Posledice pozebe konec aprila so dobro vidne na zorečih plodovih. Večje poškodbe naredijo take plodove netržne in primerne samo za predelavo. Slike lahko najdete na povezavi Poškodbe – pozeba Gala.
Sončni ožigi
Sončno in vroče vreme ima pogosto vpliv na pojav sončnih ožigov na sadju. V prispevku Anke Čebulj, mag. inž. sad. boste izvedeli kaj botruje temu pojavu in kako ga preprečiti.
Sončni ožigi
Tehnološka navodila za ekološko pridelavo sadja
Tehnološka navodila za ekološko pridelavo sadja so pripravili strokovnjaki iz večih inštitucij. Pri tem gre za uveljavitev tržno usmerjene ekološke pridelave sadja z namenom, da se poveča ponudba kakovostnega ekološkega sadja vseh vrst.
RAZVOJ PLODOV ČEŠENJ
Osnova pridelave kakovostnih češenj je razumevanje posebnosti razvoja plodov češenj, kakor tudi razumevanje proizvodnje in porabe asimilatov. Vse to določa tehnološke ukrepe v nasadu češenj. Kako poteka razvoj ploda pri češnjah najdete na spodnji povezavi.
Avtor: doc. dr. Valentina Usenik, Biotehniška fakulteta v Ljubljani – Oddelek za agronomijo
Razvoj plodov češenj
Gospodarsko pomembne bolezni češenj in drugih koščičarjev
Predstavljene so bolezni češenj in ostalih koščičarjev, ki lahko bistveno zmanjšajo pridelek in ekonomsko učinkovitost pridelave ali celo povzročijo propadanje dreves (povezava pod sliko). Učinkovito posredno in neposredna varstvo dreves sta pomembna dejavnika ekonomsko uspešne pridelave češenj.
Avtorja prispevka:
prof. dr. Franci Aco Celar, BF – Oddelek za agronomijo
Alenka Caf, KGZS […]
Priprava zemljišča za sajenje češenj
Izbira primerne lege in ustrezna priprava zemljišča za sadovnjak v največji meri vplivata na primerno rast in rodnost češenj. Za pripravo tal pri postavitvi nasada češenj si moramo vzeti dovolj časa in pravočasno ter dosledno izvesti vse potrebne ukrepe (spodnja povezava).
Avtorji prispevka:
Ivan KODRIČ (upokojenec, specialist za sadjarstvo na KGZS – […]
Manj poznane jagodičaste sadne vrste – dr. Darinka Koron
dr. Darinka Koron (Kmetijski inštitut Slovenije) predstavlja 1. del prispevka o manj poznanih jagodičastih sadnih vrstah.
Prispevek je na sledeči povezavi:
Manj poznane jagodičaste sadne vrste D
SADJE IN FENOLNE SNOVI – Robert Veberič
V zadnjem obdobju skokovito narašča znanje o vplivu zdrave, uravnotežene prehrane na dobro psihofizično počutje človeka ter tudi na upočasnitev procesov staranja in zmanjševanje tveganja za bolezni današnjega razvitega dela sveta, kot so kardiovaskularne, kronične pljučne, druge kronične vnetno-degenerativne in rakaste bolezni. V piramidi zdrave, uravnotežene prehrane ima uživanje sadja […]